Barion Pixel

Horogpasztás próbálkozásaim...

Szeretném Nektek leírni, hogy miként horgászom én igen eredményesen a paszta csalival, úszós módszerrel, matchbottal.


Kb. 5 éve annak, hogy rákattantam a pontyozásra. Addig a horgászatomat a leheletfinom keszegezés töltötte ki, tipikus "keszegfan" voltam. Annyit tudtam, hogy az addigi megszokott cuccok nem lesznek jók, ezért egy kis beruházással megváltoztattam az addigra kitaposott „járt utat". Jelenlegi felszerelésem: a bot egy régebbi „noname" 4,2 m telematch bot , max. 70 grammos dobósúllyal. Ezen van egy megbízható fékrendszerű orsó 25-ös monofillal és 14-es dobóelőkével. A dobóelőkén két ütköző közé egy karabineres forgókapocs van rögzítve, amire az úszót teszem fel. Ezen található egy 5 grammos csúszó ólom, ütköző, aztán jön a forgókapcsos előketartó, majd az előkével a horog. Az előke hossza 10 cm, a horog 6-os. Ezzel az előke hosszal még nem volt külsős akadásom! Ez így egy zárt rendszer, ez az „alapkészség". Úszónak minimum 6 gr-os, önsúly nélküli a kezdet, 8-9 gramm ólommal. Az úszó és az ólmozás megválasztásakor fontos tényezők, hogy milyen mély vízen, és mekkora szélben kell horgászni. Ez így elsőre elég durvának tűnhet, de ahol jelenleg horgászom, és meg kell tartani a halat, hogy ne menjen az akadóba, ott muszáj ehhez folyamodni. Általában túlsúlyozott szerelést használok, hosszabb eresztékkel, mint a vízmélység. Ezáltal mintha fenekeznék, van kispanolva a felszerelésem. A túlsúlyozásnak az a jelentősége van, hogy ha a pasztát bedobtam valahová, akkor a felszerelésemet a különféle áramlások már ne mozdítsák ki a helyéről. A pasztagombócnak ott kell maradni ahova esik!

Szívmelengető látvány

Véleményem szerint egy jó pasztához a legalapabb etető (száraz anyag) ugyanúgy megfelel, mint a 4-6-szor drágább method mixek. Az aromázásra kell a hangsúlyt fektetni. A pasztát úgy szoktam előkészíteni, hogy 3 dl szárazhoz, az elején adok 1 dl vizet. Ezt a „száraz" etető hamar felszívja, ezután jöhet az ízesítés, azaz kb. 1 dl tömény aroma. Ezzel állítom be a végleges állagot. Ezt az egészet keményre összegyúrva pihentetem 10 percet, majd kézzel szétmorzsolom, vagy törőszitán átdolgozom. Így kapom meg a horogpasztámat.

 Az alapgombócok

 Viszont érdemes átrostálni...

 .... a jobb tapadás érdekében

Horogra egy nagy dió méretű amorf (meghatározhatatlan) formájú gombóckát készítek, ebbe nyomom bele a horgot. 

 Kb. ekkora gombócok a jók 

Ezután még egyszer-kétszer összenyomom a pasztát és mehet a dobás. Egy diónyi méretű horogpaszta úgy működik helyesen, ha kibírja a dobást, a vízbeérés után ~2 perccel elkezd bontani és 8-10 perc múlva már csak egy ún. „középső mag" marad, amiben van a horog. A többi része leázik és csalogatja a halakat! Egy ilyen paszta csalit maximum 10 percig hagyok bent, utána új csalizás, új dobás, stb., Kivételkor, ha 10 perc múlva is a horgon van a paszta, az hiba! Ilyenkor vagy nem szabad annyira összenyomni csalizáskor, vagy egy kis „száraz" anyagot igényel a csali. Ezzel megvolnék a fenekező verzióval. De mi van, ha vízközt, vagy egészen felszínen vannak a halak??

Nagy fejtörést okozott tavaly előtt a paszta kikönnyítése. Szerencsére azonban megtaláltam a helyes utat. A titok, a darált pattogatot kukorica (puki) és lenmag keveréke! Ha felszíni, vagy vízközti horgászatra kell váltani, akkor egy nagyobb teherbírású úszót teszek fel és leszedem az összes sörétólmot a zsinórról. Az eresztéket lehúzom a megfelelő szintre. A pasztához hozzákeverek kb. 50%-ban pukit. A látvány, több, mint döbbenetes, ahogy a puki elkezd „dolgozni". És ezt a halak is nagyon komálják!  Az addigi gyorsan merülő csali szempillantás alatt vízben lebegő, nagyon lassan süllyedő csalivá válik. Közben, ahogy oldódik a puki felfelé törekszik, az etető szemcsék lefelé, az aroma pedig ott lebeg vízközt. A kapás egyáltalán nem finnyás! Kézben kell tartani a botot, ha nem akarunk úszni érte. Ráadásul a puki használatával jelentősen fel tud gyorsulni a peca, mert maximum 4-5 percig van bent a csali. 5 perc után új csalizás, stb... Ami hátrány, hogy ez csak a legnagyobb melegekben működik igazán és sok törődés van vele. De megéri! 

Így szoktam én horgászni pasztával. Nagyon sokan nem értették, mi ebben a jó. A jó az, hogy lehet vele halat fogni. Viszont negatívumként említem meg, hogy eddig a versenyeimen nem működött...  Az okát nem tudom még, de majd rájövök.

Még egy dolgot kell tisztázni. Mi a különbség a paszta és a gyurma között? Szerintem annyi, hogy a gyurma sokkal lassabban oldódik fel, mint a paszta, viszont gyorsabban, mint az oldódó pellet. Hál istennek, már nem egy bojlis horgásztársamnak tudtam bizonyítani, hogy ha a paszta, az ólomra gyúrt paszta csalja oda a halakat a horoghoz, akkor nem a drága bojlikat kell használni, hanem pasztát kell tenni a horogra.

És itt most egy BARÁTI VITÁRA (!!!) alkalmas kérdést teszek fel a feeder horgász barátaimhoz! Próbáltátok-e a methood felszereléseteket úgy használni, hogy nem tesztek a horogra semmiféle csalit, kizárólag csak a horgot rejtitek el a kosárban?? Nem?? Mert szerintem ugyanúgy fognátok vele halat. Miért is? A pelletek és más csalik kikönnyítése, lebegése miatt. A hal a kosárba (bojlisoknál ólomra) gyúrt aromák hatására kezdi (vagy nem kezdi) keresni a kaját.... ...és ha már odaér a kosárhoz, megtalálja az etetőt, akkor nem a pellettel fog törődni, hanem azzal, ami odavonzotta. Ezt felszívja és mivel ki van könnyítve a pellet (bojli), vagy bármi, így „bevákumozza" azt is. Tehát az én teóriám szerint a kosárban levő csali a nyerő, nem pedig ami a horgon van. Erre a kérdésre csak úgy kaphatunk választ, ha kipróbáljuk. Ezért én nem fogok feeder botot venni. Ha van valaki, aki kipróbálja –mondjuk egy haldömpinges napon-, szívesen várom a véleményét!

Tisztelettel: Paja

halat.hu    2016/01/29
Családi verseny Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Módra

Családi verseny Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Módra

Idén sokkal több versenyre terveztem eljutni mint az előző évben. Voltak köztük régi kedvelt rendezvények is, de volt két rendezvény amire már vágytam korábbi években is, de még nem jutottam el soha.
Vége a préri kupa selejtezőknek

Vége a préri kupa selejtezőknek

Kialakult a továbbjutók teljes névsora és a nyereménylista is teljes! Aki nyert napijegyet vagy svédasztalos ebédet, az a kupont az étteremben átveheti.
  • Online rendelés
    Rendelés feldolgozás: 8-16
  • Ingyenes szállítás
    14 999 Ft feletti vásárlásnál
  • Biztonságos vásárlás
    rendelési információk biztonságban vannak

Kosár

Végösszeg: 0 HUF
Vásárlás folytatásaPénztárhoz